-Program social derulat de ACS Transilvania Braşov cu sprijinul Inspectoratului ŞcolarJudeţean Braşov-
„Chiar dacă sportul nu poate fi considerat un „atelier de reparaţii” al actelor sociale (greşite), el deţine instrumentele necesare pentru combaterea violenţei şi integrarea socială. Sportul oferă tinerilor posibilitatea de a se relaxa fizic, de a-şi dizolva tensiunile sufleteşti şi de a-i îndepărta de faptele de agresiune. În plus, succesul pe terenul de sport întăreşte încrederea în propriile forţe. Sportul este un fapt cu totul pozitiv, pentru că favorizează întreţinerea de contacte sociale şi coeziunea grupurilor. Atunci când timpul liber este folosit în totalitate sau aproape în totalitate în contexte dezorganizate şi nestructurate, tinerii pot tinde să accepte violenţa şi să se pregătească pentru a o exersa la un nivel extrem. Activitatea, deseori voluntară, în slujba tinerilor, a asociaţiilor sportive, integrează copiii şi tinerii într-o comunitate de norme şi valori, putând exercita influenţe stabilizatoare şi contribui la stabilizarea şi dezvoltarea pozitivă a personalităţii tinerilor.”
[ Declaraţie emisă de comitetul executiv al Asociaţiei Tineretului Sportiv din Nordrhein-Westfalen, 21.03.1951]
Violenţa în şcoli este, din păcate, un fenomen care a luat amploare în societatea de astăzi. Aceasta se manifestă sub diferite forme – verbal, psihic sau fizic, şcoala devenind spaţiul în care conflictele dintre elevi şi elevi sau elevi şi adulţi evoluează şi escaladează.
Este motivul pentru care organizatia noastra a demarat programul social Combatem violenţa prin sport, cunoscut fiind potenţialul pe care îl deţine sportul în combaterea violenţei fizice şi verbale.
Prin natura şi specificul activităţilor sale, CS Transilvania doreşte să vină în sprijinul cadrelor didactice şi al părinţilor în vederea combaterii comportamentului agresiv al elevilor. Activităţile sportive din cadrul acestui program au rolul de a consuma energiile negative ale elevilor cu manifestări agresive şi de a le insufla acestora importanţa disciplinei şi fair-play-ului atât de necesare în sport, dar şi în viaţa de zi cu zi. Aşadar, programul se adresează în primul rând elevilor din şcolile gimnaziale care au manifestat sau manifestă un comportament agresiv şi violent în mediul şcolar.
Efectele pozitive ale sportului în cadrul activităţilor organizate:
- Atât agresiunile cât şi mişcările motorii pot fi ţinute sub control.
- Talentele fizice pot fi folosite în mod pozitiv.
- Prin activităţi fizice organizate se pot reduce angoasele.
- Relaţiile sociale pot fi exersate şi îmbunătăţite.
- Acceptarea unor reguli preexistente poate fi şi ea învăţată.
La acest program care s-a derulat in perioada aprilie – iunie 2015 au participat 3 unităţi şcolare pilot, după cum urmează: Şcoala Generală nr. 11, Şcoala Generală nr. 27, Şcoala Generală nr. 9.
In cadrul proiectului elevii selectaţi în program au avut posibilitatea de a participa gratuit la cursuri de pregătire sportivă, în mediu organizat, sub îndrumarea şi supravegherea antrenorilor CST. Disciplinele sportive cuprinse în program au fost: baschet, handbal, volei (fete), karate ashihara, karate shotokan, fotbal, lupte libere, dans sportiv, gimnastică artistică (fete), gimnastică ritmică (fete).
Elevii au avut oportunitatea de a practica sportul pe care il prefera, de a socializa si de a se implica in activitatile noastre. La finalul programului acestia au fost recompensati cu diplome si premii constand in materiale sportive.
Deoarece proiectul Combatem violenţa prin sport s-a dovedit un succes, ne-am propus ca in anul scolar 2015-2016 sa continuam si sa extindem activitatile din program prin cooptarea unui numar mai mare de elevi si de unitati scolare.